Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya’ın Arkeoloji Müzesi 1932 ‘den itibaren  Yivli Camide faaliyet göstermiştir.Bugün binasına ise 1972 yılında taşınmıştır.1982 yılında büyük çaplı bir oranrım ve tadilat için kapatılan ve 1985 yılında çağdaş müzecilik anlayışına uygun şekillde düzenlenerek tekrar açıldı.Tarihi müzede toplam 13 teşhir salonu,açık hava galerisi ve çocuk bölümlerinden oluşmuaktadır.

Tarihi Müzede neler var kısaca anlatayım,Küçük eserler salonu mesela çömlekler vazolar bulunuyor.Tabiat Tarihi ve Pheristorya salonu,burada bulunan yontuk   çakıllar,el baltaları,kamik aletler sergilenmekte.Tantılar Salonu,Arthena,Artemus,Hermes,İsis ve oğulları salondaki Tanrı heykellerinden sadece birkaçı,İparaatorlar salonu olarak bilienen ve Roma heykel traşların ana karakterini oluşturan portrelerden en güzel eserlerin sergilendiği salon.Mozaik ve İkano Salonları burada önemli Seleukeia kazısında bulunmuş olan bordoründe salon,Heradotos,Domesthenes,Hesiodos,gibi antik çağın şöhretli düşünürleri,tarihçi ve flozoflarının olduğu salon bölümü,ve en son olarak Sikke Solunu,M.Ö. 6 yüzyıldan günümüze kadar gelen 2500 yıllık Anadolu sikkelleri bulunmaktadır.Bunların başında Roma,Bizans,Selçuklu ve Osmanlı Devletine ait olan sikkelere ağırlık verilmiştir.Sizleri Antalya Arkeoloji Müzesi resimleri ille baş başa bırakıyorum bakın Tarimizi daha iyi anlayın

Tarihin en kalıcı eserlerinden olan üzeri oymalı ve insan modellli sandık şeilli perge kazılarında ortaya çıkarılmış olan eser.

Antalya Arkeoloji  Müzesine giriş bölümü silzeride bekliyoruz

Perge kazılarında ortaya çıkarılan tarihi eserlerden olan tanrı diye adlandırdıkları eserlerden biri.

Bu bölümde ise sadece büyük heykellerin sergilendiği kat bakın tarihi yaşayın

Müzenin en güzel yerlerinden biri olan ve burada bir çok tarihi eserlerin bulunduğu yerde mesela Mısır Kraliçesi Berenike’ye sunulan vazo,Kabartmalı tabak,Attis başı ve daha birçok tarihi eserlerin bulunduğu yer.

Farklı olduğu kadar herkesi erkileyen ve müzenin en Tarihii eserlerinden biri olan bence çocuk mumyası.

Bu kapak üzerine uzanmış olarak gösterilen tarihçeye göre Domitias Filiskas ve ailesine ait oldğu bilinmektedir.

Buarada ise M.S.2.YY. kadar dayanan tarişhleri ile mutluğun simgesi olan Eros’lar ve ailesine ait olan heykellerin sergilendiği bölüm.

 

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git