Mersin Çamlıyayla (Namrun)

Mersin’in Çamlıyayla İlçesi tarihi Namrun kalesi eteklerinde kurulmuş bir yayla yerleşim bölgesidir. Toros dağlarının ormanla örtülü yamaçları, pitoresk özelliğini koruyan yayla evleri, bol güneşi, yeşil ortamı, serin havası ile çok sayıda doğal güzellikleri bünyesinde barındırır. Çamlıyayla, özellikle sıcak yaz aylarında ovada yaşayan kent halkının dinlendikleri sakin ve huzurlu bir ortamdır.

Mersin Çamlıyayla İlçesinin ilk yerleşimi yöreye hakim bir tepe üzerinde yükselen Namrun kalesiydi.

Hitit ve Asur çağlarında İllibru olarak bilinen Namrun kalesi, Haçlılar’ın, Anadolu Selçukluları’nın, Kilikya Ermeni Krallığı’nın daha sonra da Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı devletinin yönetimine girmiştir.

Külpet dağının eteğinde kurulan ve denize yüksekliği 1430 metre olan Mersin’in Çamlıyayla ilçesi, doğuda ve güneyde Tarsus, batıda Mersin, kuzeyde Konya, Niğde illeri ile çevrilmiş olup, Mersin ilinin en büyük ve en eski yaylasından biridir.

Mersin Çamlıyayla ilçe merkezindeki nüfus yaz aylarında 100.000’i geçmektedir.

Çamlıyayla ilçesine 15 kilometre uzaklıkta olan Papazın bahçesi olarak adlandırılan bahçe mesiresi; asırlık çam ağaçları altında, alabalık ve piliç yenilen güzel doğal bir ortamdır.

Çamlıyayla’da 2000 metreden sonra ormanların bittiği yerlerde görülmeye değer irili ufaklı 10 krater gölden özellikle Çini Göl kenarında dağcılar için kamp yapmaya uygun alanlar bulunmaktadır.

Mersin’in Çamlıyayla ilçesi ile Toros dağları arasında yer alan 10 kilometre uzaklıkta Masat, 20 kilometre uzaklıkta Çatak, 30 kilometre uzaklıkta Saydiya ve Saybaşı mevkileri Aralık-Haziran ayları arasında karlı olup, buralarda kayak yapılabilir.

Mersin’in Çamlıyayla ilçesini Yörükler,yaz mevsiminde  yayla olarak kullanmaktadırlar.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git