Efes Harabeleri

Efes harabelerindeki  kentteki en eski buluntular Çukuriçi Höyük’te bulunmuş olup M.Ö. 6 bin yıllarına aittir. Ayasuluk Tepesi’nde ise Eski Tunç Çağ’a tarihlenen bir Hitit Dönemi yerleşimi izlerine rastlanmıştır.1996  yılı  içinde Selçuk,  Aydın , Efes’e yaklaşık  100m  kadar güney batısında , mandalin bahçeleri arasında Derbent Çay’nın kıyısında  Çukuriçi Höyük ismimle olarak saptanmıştır.Arkeolog  Adil  Evren  başkanlığında yapılan araştırma ve kazılar sonucunda,bu höyükte taş ve bronz baltalar, iğneler ,açkılı  seramak parçaları, ağırşaklar, volkanik cam ve sileks(çakmak taşı), deniz kabukluları, öğütme  ve  perdah aletleri kazılar sonucu ele geçerilmiştir..Aynı tür malzemeler,yine Selçuk ,Kuşadası yolunun yaklaşık 8. km de  Arvalya Deresi’nin bitişiğinde  Gül Hanım tarlasında Arvalya Höyük  saptanmıştır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda Çukuriçi Höyük’te, Neolitik Dönemden Erken Bronz Çağına kadar bir yerleşimin ve yaşamın olduğu saptanmıştır.

M.S 106 yılında Efes valisi olan Celsus ölünce onun adına yapılan bir kütüphanedir.

 

Çukuriçi ve Arvalya(Gül Hanım) höyüklerinde saptanan eserler ile, Efes’in yakın çevresinin tarihi böylece Neolitik Dönem’e kadar ulaşmaktadır.

Celsius kütüphanesinin ön cephesi….

Romalılardan kalma tarihi taş yapıtlar.

Tarihi her köşesiyle anlatan anfitiyatro salonu.

Dağların ve yeşilliklerin içinde kaybolan güzellik .

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git