Ilgın

ILGIN(Eski adları: Tyragium, Tugragion, Tyriaium)

Uzun bir süre Roma ve Bizans egemenliğinde kalan ilçe, Selçuklulara (7077), 1467 yılında da Osmanlılara geçti. Haçlı seferleri yolu üzerinde bulunduğundan zaman zaman yağma ve tahrip edildi, ilçede 1866 yılında büyük bir deprem meydana gelerek bir çok yapıyı tahrip etti. İlçenin hükümet konağı ve telgrafhanesi 1887 yılında yaptırıldı.

I. Alaeddin Keykubat ve Osmanlılar zamanında imar edilen Ilgın‘da Çukur Cami, şadırvan, 1966 yılında restore edilerek kapalı çarşı haline getirilen kervansaray ve bedesten, 1576 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliye, Türklerin Ilgın’a verdikleri önemi gösterir. Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Ilgın Camii ve Hasan Bey Camii 1902 yılında onarılmıştır.

Ilgın‘daki eserlerden Lala Mustafa Paşa Camii, önemli, kubbeli büyük bir yapıdır. Etrafından külliyesi vardır. Ilgın’da ayrıca Selçuklular döneminde yapılan ve bugün hala kullanılan meşhur kaplıca vardır. 1296’da Alaeddin Keykubad tarafından kurulmuş, Sahib Ata Ali b. Hüseyin tarafından 1267‘de büyütülmüştür. Akşehir yolu başında Kaplıca Dağı eteğindedir. Kitabesi ikinci yapıma aittir. 1838’de Hacı Numan Efendi tarafından onartılmıştır.

Ilgın manzara

Ilgın manzara

Ilgın

Ilgın

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git