Ulu Camii Muğla

Ulu Camii, Muğla’nın Tabakhane semtinde bulmakta ve  Selçuklu dönemine ait tarihi bir camidir.. Muğla şehrinin en eski yapısı ve camiisidir. Ayrıca Türkiye’deki önemli Selçuklu eserlerinden biri olmaktadır.

Ulu Camii 1344 yılında Menteşe Beyi İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır.Eserin ilk girişinde ” Bismillâhirrahmanirrahim Enel emir’ul kebir’ül ecellü İbrahim Bey İbn Orhan kemâ kalen nebüyyü Aleyhisselâm. Men benâ mesciden Lillâhi ben Allahû lehu beyten fil cenneti. Senet’i hamsin ve erbâun ve seb’a mie. Türkçesi  ”Besmele, Ben Orhan oğlu büyük ve ölümlü Emir İbrahim Bey,Peygamber’den beri. Bana cennette bir köşk ihsan etmesi için Allah rızası için bir mescit inşa ettim.” Elli ve kırk ve altmış senet ile  arapça bir yazı bulunmaktadır.

1838 yılında tamirattan  geçirilen cami, bu tamiratta aslını yitirmiş ve zevksiz bir ahşap yapı haline gelmiştir. Bu sayede camiye genişletilmesi amacıyla cemaat yeri de eklenmiş bulunmaktadır. Yakın zamanda camii de yangın olmasıyla birlikte , Muğla yerlilerinden zengin bir aile tarafından tekrar tamirattan  geçirilmiş ve aslından artık hiç eser kalmamıştır.

Camii kesme taştan dikdörtgen biçimli yapılmış, çatısı ahşaptan yapılmıştır. Minaresi kesme taştan, tek şerefelidir.1838 yılındaki tamirattan sonra cemaat yerine, abdestlik eklenmiştir. Tamirattan  sonra caminin içinde tarihi önemi olan bir sanat eseri denilecek hiç bir eser  kalmamıştır.

Ulu Camii’nin dış görünüşü.

Etrafında görüntüler.

Tamiratları geçirmeden önceki hali….

Tamiratlardan sonraki en yeni hali…

Kubbesinden bir görüntü…

En son hali ile içinden bir görüntü….

Yanındaki tarihi eser saatle olan kubbenin görüntüsü…..

Ulu Caminin ilk tamiratını görmeden önceki hali…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git