Konya

Konya’dan içeri girince tarihin merkezine ve Mevlana’nın evine geldiğimizi hissediyoruz. İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Konya’da tarihi güzellikler yer almaktadır. Konya ovaya yayılmış bir şehirdir. Sayısız tarih, kültür ve doğal zenginliklere sahip olan Konya yetiştirdiği İslam büyükleriyle tanınmaktadır. Konya’da yaşayan insanların mezhepleri Hanefi’dir. İleri gelenleri bilginleri dindar adamları vardır. Mevlevi dervişleri çoktur. Konya’da genellikle türbe ve müze sayısı çoğunluktadır. Konya’da tabii gezellikler , tabii baraj , göl kenarları çoğunlukta bulunur.

Konya’ya gittiğinizde gezmeniz gereken yerler:

  • -Mevlana Türbesi
  • -Alaaddin Tepesi
  • -Alaaddin Camisi
  • -Meram
  • -Yer altı Çarşısı
mevlana türbesi

mevlana türbesi

Gezmekle bitmek bilmeyen bir tarih şehridir. İlk olarak Mevlana türbesini gezelim.Konya ile ilgili kartpostallarda yer alan Kubbe-i Hadra (Yeşil Türbe) si her zaman dikkat çekicidir. Bahçesinda bulunan şadırvan , Şeb-i Aruz (Düğün Gecesi) havuzu , çeşmesi ile eskidan gül bahçesi olmasından kalan güllerinin kokusuyla huzur duymaktasınız. Yeşil türbeye gittiğinizde turistlerin fotoğraf çektiğini ve türbedeki bütün eserleri çok dikkatli bir şekilde incelediğini görürsünüz.

Mevlana Türbesinin içine girdiğinizde ruhunuz ney sesiyle hem rahatlıyor hem de manevi bir ruha bürünüyorsunuz. Bir taraftan dua edip bir taraftan sergilenen Kur’an-ı Kerimleri , kıyafetleri , tesbihlere göz atıyor , rahatlıyorsunuz. Mevlana Türbesi çok güzel kokmaktadır.

Bunun en önemli nedeni Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)in Sakal-ı Şerifi kokusudur. Mevlana türbesinden çıkıp Tencereci Baba denilen müzeye giriyorsunuz. Orada ise yemek yapan ve oturan kişilerin canlandırlmış hallerini görmek mümkündür. Bahçesinde bulunan camii ibadet için huzur verici ve en güzel camilerden biridir.

Aziz Pavlus Kilisesi

Aziz Pavlus Kilisesi

Konya sadece camiiler ve türbelerle sınırlı değildir. Şehir merkezinde Aziz Powlus kilisesi değişik bir havaya sahiptir. Mevlana Türbesinin hemen arka mahallelerindeki geleneksel Konya evleri bulunur. Çarprazındamezarlık bulunmaktadır. Kerpiçten yapılmış evler , tahtalı pencereler sizi eskiye götürür.

alaeddin tepesi konya

alaeddin tepesi konya

Bambaşka bir güzelliğe sahip olan Alaaddin Tepesi ise içinize huzur veren çay bahçelerinin ve lokantaların bulunduğu yerdir. Alaaddin Tepesine oturulduğunda şehir ayağının altında gibi oluyor. Gezilecek parklar ve yürünülecek büyük bir alana sahip olan Alaaddin Tepesi , Camisi insanı şehir karmaşasından alıp huzur veriyor eskilere götürüyor . Şehri izleyip, yüksek yerlerde oturuyor olmak zamanın nasıl geçtiğini hissettirmiyor. Yer altı çarşısı ise Alaaddin Tepesinin yakınlarında bulunuyor. Yer altı çarşısının içinde ise genellike kuyumcular bulunmaktadır.

meram bağları

meram bağları

Konya denilince 2. sırada yer alan Meram bağları gelmektedir. Meram ise bir tarafta yeşillik alanlar bir tarafta kanal bulunmaktadır. Kanalın yanına konulmuş oturulacak , piknik yapılacak , yemek yenilecek yerler vardır. Mimarisi ve büyük alanıyla insanların ilgisini ve dikkatinini çekmektedir. Konya’ya ait hediyelik eşyaları bulabileceğiniz yerdir. Çok yüksek apartmanların olmadığı bir şehirdir. Çeşmenin çok bulunduğu bir şehirdir. Bazı semtlerde yaşayan insanların evlerine su taşıyan ender şehirlerden biridir.

Balatini Mağarası

Balatini Mağarası

Şehri gezdiğiniz zaman mimarisini ve doğal güzelliklerinin farkına varacaksınız. Genellikle her semtte gezilecek , piknik yapılacak , bisiklet sürecek yerlerin çoğunlukta olduğu bir şehirdir. Konya’nın mescitleride çoktur. En meşhuru Şems-i Tebriz’i mescitidir. Yüksek bir kubbe altında olup orada dahi Mevlana ayini yapılır. Havasının ve suyunun güzelliğinden bütün halkı sağlam ve güçlü yapılıdır. Konya’nın helvacı ve berber gençleri meşhurdur. Konya ilinin önemli mağraları ; Balatini Mağarası , Körükini Mağarası ,Büyük Düden mağarasıdır.

konya

konya

Anadolu ortasında yer alan bir şehirdir. Karasal iklimi hüküm süren Konya` da yaz kuru ve sıcak ,kış soğuk ve yağışlı olmaktadır. Bundan dolayı Konya evlerinde dam bulunmaz çatı yer almaktadır.

konya gece görünümü fotoğrafı resmi

konya gece görünümü fotoğrafı resmi

En önemli turizm kaynağı ise belirli bir ayda yapılan Mevlana törenleridir. Nasreddin Hoca ise Konya` nın mizah tarafını ortaya çıkarır. Ekonomik bakımdan Türkiye`nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Konya doğal ve tarihsel zenginlikleri ile de dikkatleri çeker.

Konya Yemekleri:

Konya` nın diğer bir zenginliğide yemekleridir. Bamya yemeği, Saç arası, Batırık, Un helvası, Yoğurt çorbası, Kaygana, Papara, Zerde, Tarhana çorbası, Çebiç, Fırın kebabı,etli topalak,etli pilav, Hösmerim, Su böreği, Tandır böreği, Arabaşı, Lahana kapaması, Mevlena, etli ekmeği ile meşhurdur. Konya`ya kimin evine giderseniz gidin meşhur yemeklerin çoğu her gün evlerde yapılmaktadır.Konya` nın yemek adetleri de diğer şehirlere göre farklıdır.Yemekler masaya yenilme sırasına göre gelir. Konya`nın her yerinde bu yemekleri yapan lokanlardan çokca vardır. Konya`da yapılan dügünlerde pilav dökerlerdir. Konya`nın simgeleri arasında Mevlana müzesi(Kubbe-i Hadra), Yeşil türbe, çift başlı kartal ve etli ekmek yer almaktadır.

Konya` ya gittiğinizde bu yerleri gezmeyi ve bu yemekleri tadmayı unutmayınız.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git