Nevşehir Tarihi ve Turistik Yerleri

Nevşehir ilimiz İç Anadolu da yer almaktadır ve 8 ilçesi vardır.. Merkez • Acıgöl • Avanos • Derinkuyu • Gülşehir • Hacıbektaş • Kozaklı • Ürgüp

Nevşehir ‘e yolunuz düşmüşken kaya kiliselerini, Türk-İslam sanatı örneklerinin sergilendiği Hacıbektaş Müzesini, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Cami ve Külliyesini, Acıgöl’deki Hitit kaya kitabesini, Çanak-çömlek, bakır ve oniks taşından yapılmış süslemeleri, ve hatta bizzat Avanos’ta çanak-çömlek atölyelerinde ayakla çevrilen tezgahların başına oturarak, seramik kap çanak çömlek yapmaya çalışmadan, yöreye özgü şaraplardan tatmadan….Dönmeyin derim bizzat oraları gezmiş biri olarak…

Nevşehir Haritası

Daha Büyük Görüntüle

Acıgöl İlçesi

Acıöz Çayı’nın çevresinde kurulmuştur, Acıgöl çukurluğu da aslında yanardağ ağzıdır. (Volkanik Göldür) ve turizme açık olmayan bir çok yer altı şehri bulunmaktadır…

Tatlarin Kasabasındaki Yer altı Şehrinin sadece bir kısmı turizme açıktır…

Acı Göl Yeraltı Şehirleri

Acı Göl Yeraltı Şehirleri, turizme açık değildir:(

Topada Yazıtları – Nevşehir- Acı Göl

Topada Yazıtları – Nevşehir- Acı Göl

Avanos İlçesi

Avanos‘ta çömlekcilik konusunda usta ellerin maharetleri ile dolu atölyeleri bulunan bir ilçedir, bu meziyet kavimden kavime, babadan oğula geçerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Avanos‘un dağlarından ve Kızılırmak’ın eski yataklarından yumuşak ve yağlı kil topraklar elenir iyice yoğurulur çamur haline getirilir. Çark denilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerindeki çamurun şekillendirilmesiyle oluşur, daha sonra çanaklar ilk  önce güneşte, daha sonra gölgede kurutulur ve saman ve talaşla yakılmış  fırınlarda özenle pişirilir.

Çanak Çömlek – Avanos

Bölgedeki çanak ve çömleklerin asıl yapım merkezi burasıdır… Diğer ilçelerde satılan çanak ve çömlek de Avanos‘tan alınmaktadır. Aradaki fiyat farkını Avanos’a gittiğiniz zaman daha iyi anlayacağınızdan bu tarz bir alışverişi kendi yerinden yapmanız gerektiğini anlayacaksınız…

Avanos Türkiye

Avanos Türkiye

Avanos Şarabı – Nevşehir – Avanos

İlçede bağcılıklada uğraşılmakta ve elde edilen üzümlerin bir kısmı mağaralarda veya doğal depolarda şarap yapılmak için kullanılmaktadır. Üzümlerin şeker oranı çok yüksek olduğundan dolayı özellikle el yapımı şarapları Dünyanın her yerinden rağbet görmektedir.

Derin Kuyu İlçesi

Tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, Erciyes, Hasan Dağı ve Melendiz Dağları arasında volkanik çanak şeklinde bulunan Misli ovasının içinde yer alan bir yerdedir..Toprakları kumlu olduğundan, yağmur ve rüzgar ile erozyon etkisi oldukça kuvvetlidir.. Arazi düz olup, ormanlık alan bulunmamaktadır.. Akarsu ve gölü olmayan ilçede geniş yer altı su kaynakları mevcuttur.

Nevşehir – Derinkuyu

Nevşehir – Derinkuyu

Kapadokya – Derinkuyu

Kapadokya – Derinkuyu

Derinkuyu Yeraltı Şehirleri

Derinkuyu Yeraltı Şehirleri

Derinkuyu Yeraltı Şehirlerinden Görüntüler

Derinkuyu Yeraltı Şehirlerinden Görüntüler

Derinkuyu Kilisesinden

Derinkuyu Kilisesinden

Derinkuyu Kilise Duvarları

Derinkuyu Kilise Duvarları

Derinkuyu Ermeni Kilisesi

Derinkuyu Ermeni Kilisesi

Gülşehir İlçesi

Açıksaray  ören yeri ilçenin en dikkat çeken yerlerinden biri olup orada bulunan mantar biçimindeki peribacalarının bir benzeri daha yoktur. ve ayrıca Aziz Jean Kilisesi vardır kilise iki katlıdır, alt katında şarap mahzenleri, mezarlar, su kanalı, üst katında ise  İncil den alınmış süslemeler bulunmaktadır…

Nevşehir – Gülşehir Mantar Kaya

Nevşehir – Gülşehir Mantar Kaya, benzerleri başka ilçelerde bulunmamaktadır..

Gülşehir – Aziz Jean Kilisesi

Gülşehir – Aziz Jean Kilisesi

Nevşehir – Gülşehir – Açıksaray Ören Yeri

Nevşehir – Gülşehir – Açıksaray Ören Yeri

Hacıbektaş İlçesi

Hacı Bektaş Veli, 13. Yüzyıl’da yaşamış bir mutasavvıf ve düşünürdür.

İlçenin ayakta kalan tarihi yapılarından Hacıbektaş Veli Külliyesi, Bektaş Efendi Türbesi,  , Kadıncık Ana Evi ( Balımevi ), Karahöyük kazılarından çıkan eski çağlara ait eserler Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir.  Hacıbektaş Veli Müzesi ve Arkeoloji ve Etnografya Müzesi  yerli ve yabancı turistlerce ilgi çekmekte ve ziyaret edilmektedir.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Türbesi ve Külliyesi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Türbesi ve Külliyesi

Kadıncık Ana Evi

Kadıncık Ana Evi

Nevşehir Hacı Bektaş Külliyesi

Nevşehir Hacı Bektaş Külliyesi

Bektaşefendi Türbesi

Bektaşefendi Türbesi

Çilehane ( Delikli Taş )

Çilehane, giriş ve çıkıştan ibaret küçük bir mağaradır. Mağara girişi, bir insanın yürüyerek rahatça geçebileceği genişlikte olup, içerisinde yüksek bir yerde ve bir insanın zorlukla geçebileceği, dışarı açılan bir delik daha vardır. Delikli Taş olarak da söylenen Çilehane, Hacıbektaş’ta en çok ziyaret edilen yerlerdendir.

Yaygın bir inanışa göre, günahı olan insan, zayıf dahi olsa bu delikten geçemez, delik onu sıkarmış, bir adak adayınca serbest bırakırmış. Günahı olmayanlarsa delikten rahatlıkla geçermiş denilmektedir..

Hacıbektaş da Delikli Taş

Hacıbektaş da Delikli Taş

Kozaklı İlçesi

Kozaklı Kaplıcaları ile ünlü Nevşehir’ in bir ilçesidir Nevşehire en uzak ilçedir..Kozaklı Kaplıcaları, Alman Kaplıcaları Birliği ne göre Sodyum, Kalsiyum ve Klor oranı ile A ve C grubu şifalı sular grubunda ve 27 °C ve 93 °C  su sıcaklığına sahip..Sağlık turizminde önemli bir yere sahip olan kaplıcalar Kozaklı ilçesinde son yıllarda yapılan yatırımlarla iyi yerlere gelmiş durumda. Türkiye’nin Termal Sağlık merkezlerinden biri olan Nevşehir’in Kozaklı İlçesi ‘ndeki Turistik Tesisler sağlık turizmine yönelik faaliyetleri içeren 20 otel ve motel bulunmakta..Özel hizmet verenlerin yanı sıra Kozaklı belediyesine ait kaplıcalarda mevcut ve her bütçeye uygun hizmet verebilmekte..

Nevşehir Kozaklı Termal Kaplıcaları

Nevşehir Kozaklı Termal Kaplıcaları

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git