Topkapı Sarayı ve Müzesi

Topkapı Sarayı, konumu, gerek mimarisi karadan, denizden, havadan görenleri büyüleyen görkemli bir saraydır.. Şimdi bu sarayı gezmeye başlayalım mı ne dersiniz?..İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından 1466 da yaptırılmaya başlanmış 1478’ de yapımı sona ermiştir… 699 dekar alana yayılmış 5 km ye ulaşan surlarla çevrili araziye sahip Topkapı Sarayı dünyada günümüze kadar gelebilmiş en eski ve en geniş alana sahip saraydır olma ünvanını taşımaktadır….Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’ na ait olup, saltanat hazinesi, Mukaddes Emanetlerde ve imparatorluk arşivleri de bu sarayda muhafaza edilmektedir..Topkapı Sarayı, devlet işleri için ayrılmış daireler, hükümdarın ikamet ettiği bina, köşkler ile saray’da yaşayan görevli binaları avlular ve bahçelerden ibaretti…Sarayın asıl giriş kapısı Ayosofya arkasındaki Bab-ı Hümayun( saltanat kapısı) kapısıdır ve avluya girersiniz ve yaşlı çınar ağaçları ve solunuzda Aya İrini Kilisesi sizi karşılar..Nereleri gezebileceğinizi gösteren dev saray maketi ile karşılaşır ve incelersiniz. Turist rehberleri II. avluda gruplara saray gezisi için kısa bir bilgi verir ve geziye bu noktadan başlarsınız…Porselenlerin, mutfak eşyalarının sergilendiği bölümleri ve karşı salonda gümüşleri görebilirsiniz.. Hazine dairesine geldiğinizde ise tüm ihtişamı ile Mücevherlerin ve değerli taşların kullanıldığı her türlü saray eşyası karşısında adeta büyülenirsiniz, altın şamdanlar, tombaklar, tahtlar, fincanlar, yazı takımları, beşik, mücevher kutuları, saatler, cam fildişi, inci ve değerli eşyalar nefes almadan izlenir adeta. Bu bölümün en çok ilgi çeken vitrini ise üç adet kalın cam arkasında hareketli bir platformda sergilenen güvenliği için 24 saat kamera gözetimin tutulan ünlü Kaşıkçı Elması’ nı görürsünüz, 70×60 mm lik ve 86 carats lık elmasın önünde, bakmaya ve fotoğraf çekmeye doyamayan turistlerle birlikte uzun sıralar oluşturursunuz sizde eğer fotoğraf çekmek isterseniz tabi..

Mecidiye Köşkünde, doyumsuz manzaraya karşı yemek yiyebilir kafede oturabilir, kapalı veya açık bölümleri kullanabilirsiniz, Türk yemeklerinin eşşiz lezzetinde sarayın atmosferi ile saraylı gibi hissedebilirsiniz o an için:)

Harem Dairesine geldiğinizde ise ayrıca bir ücret ödeyerek girmek zorundasınız bu bölümede ziyaret etmek istiyorsanız.. Sarayın harem bölümü geçmişteki gizemini korurken günümüz ise turistlerden büyük ilgi görmekte.Girilmesi yasak yer anlamına gelen Harem’e tarihte bile hekim dışında giren olmadığı, kadınları tam olarak kimsenin göremediği anlatılır. 16. yy da kurularak genişleyen Harem Dairesinin tüm pencereleri Haliç’e bakıyor. Haremde yaklaşık 400 oda mevcut..

Süs ve sembolik eşyaların ötesinde gündelik hayatlarında da altından eşyalar kullanan Osmanlı sultanlarının hazineleri 400 yılı aşkın bir zamandır Topkapı Sarayı’nda korunuyor..Sarayda gösterime sunulan vitrinde sergilenen eserler flaşsız fotoğraflanmaya izin veriliyor, çekim esnasında vitrinlere yapılacak ufak bir titreşim veya temas halinde alarm sistemi harekete geçmekte…

Günümüzde turist guruplarını kendine çeken Topkapı Sarayı 1985 de UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ ne giren İstanbul Tarihi Yarımada içerisindeki tarihi eserlerin en başındadır…

Atatürk’ün emri ile 3 Nisan 1924’de müze olarak kullanılmaya karar verilmiş ve 9 Ekim 1924 de de müze olarak ziyaretçilere kullanıma açılmıştır…

Topkapı Sarayı, Salı günleri haricinde her gün 09.00-19.00 saatlerinde açık olup giriş ücreti yerli, yabancı ziyaretçilere 20 TL’dır.

Harem için ayrıca bilet almanız gerekmektedir. Ücreti 15 TL’dır.

İyi Gezmeler…

Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa edilen Topkapı Sarayını geziyorsunuz..

Topkapı Sarayı ‘ nın Modeli, Fatih’in babasi Tunca Nehri kenarında yaptırmış olduğu ve günümüze sadece kalıntıları kalan Edirne Sarayının planından ve  ihtişamından etkilenerek Topkapı Sarayını planladığı söylenmektedir…

Topkapı Sarayı’nın Boğazdan Görünüşü devasa bir alana yayılı…

Bab-ı Hümayun(Saltanat Kapısı), sarayı giriş kapısı aynı zamanda…

Birinci Avludaki Aya İrini Kilisesi, Bizans’ın İlk Kilisesidir ve ziyarete kapalıdır…

Darphane-i-Amire-Kapısı

Kaşıkçı Elması, 86 karatlık Kaşıkçı Elması, dünyadaki en büyük ve en değerli 22 elmasın arasında bulunmaktadır.

Topkapı Sarayı Hazineleri, Hazine Mücevherli Necef-Altin ibrik 16.yy.

Topkapı Sarayı Sultan II. Abdulhamit ‘in Mücevher Çekmecesi

 

Topkapı Sarayı Hazineleri, 4 odada teşhir edilen eserler otantik ve orjinaldir.

Topkapı Saray Hazinesi, sofra takımları…

Topkapı Sarayı Hazineleri…

Topkapı Sarayı Hazine Dairesinden  Kuran Kılıfı, altın işlemelerle gösterişli bir Kuran-ı Kerim kılıfı…

Sultan I. Murat Tahtı ve Altın Taht..

Padişah Elbiseleri Kaftanlar…

Topkapı Sarayı Hazinesi Fotoğrafları…

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git